Psychology روانشناسی

      تصویر از خود و رابطه جنسی در سرطان


 


هر کدام از ما تصویر ذهنی داریم درباره اینکه ما چگونه به نظر می رسیم. البته شاید همیشه هم نخواهیم بدانیم چه شکلی هستیم. ما عادت کردیم که تصویر بدنی خودمون رو بپذیریم. اما سرطان و درمان های آن می تواند نگاه و احساساتتان را درباره خودتان تغییر دهد. الان درباره این احساس تنها نیستید، چرا که افراد زیادی احساس های مشابه شما دارند.

بدن در طول و بعد از درمان تغییر می کند:

بعضی قسمت های بدن برای کوتاه مدت تغییر می کنند در حالیکه سایر قسمت ها برای همیشه تغییر می کنند. در هر صورت ممکن است شما درطول درمان یا بعد از درمان خیلی نگران باشید. مثلاً افرادی با جراحی پیوند گاهی از اینکه بیرون بروند می ترسند. ترس از حمل تجهیزات یا فاش شدن تجهیزات بدن خود دارند. عده ای هم خجالت می کشند از اینکه دیگران آنها را پس بزنند. تغییرات ظاهری در افراد مختلف متفاوت است، تغییرات عده ای واضح است اما در مورد تغییرات عده ای باید به آنها دقت کرد. البته سازگاری با خیلی از این تغییرات مستلزم زمان است.

مسائلی که ممکن است شما با آنها روبه رو شوید:

  • کاهش مو یا تغییرات پوستی
  • تغییر وزن
  • از دست دادن عضوی از بدن
  • از دست دادن قدرت باروری

حتی اگر دیگران هم نتوانند این تغییرات را ببیند باز این تغییرات برای شما سخت است. احساس غم و عصبانیت درباره تغییرات در بدن طبیعی است. حتی احساس بد درباره بدنتان می تواند میل جنسی را در شما پایین بیاورد. این کمبود می تواند احساس بدتری را در شما ایجاد کند.

چگونه با تغییرات بدنی سازگار شویم؟

 - برای آنچه از دست دادید سوگواری کنید و بدانید که این مسئله کاملاً عادی است که شما احساس عصبانیت و ناراحتی و ناکامی داشته باشید. بنابراین احساستان کاملاً طبیعی است و شما حق دارید غمگین باشید.

 - سعی کنید روی راه هایی که با سرطان مقابله می کند تمرکز داشته باشید چرا که شما را قوی تر، عاقلانه تر و واقع بیناته تر می کند.

 - اگر پوستتان به دلیل اشعه تغییر کرده، از دکترتان درباره راه هایی که می توانید از ان محافظت کنید بپرسید.

 - به دنبال راه های جدیدی باشید که ظاهرتان را زیباترکنید. مدل موی جدید، رنگ مو، آرایش مو و تغییر در نوع لباس هایتان.

 - اگر شما از کلاه گیس استفاده می کنید می توانید آن را پیش آرایشگر ببرید و به آن حالت بدهید.

 - اگر شما از جایگزین های سینه استفاده می کنید، مطمئن باشید که حتماً اندازه است و این ترس را نداشته باشید که در بستنش از دیگران کمک بخواهید.

سازگاری با این تغییرات سخت است اما افراد به مرور یاد می گیرند که خودشان را با آنها سازگار کنند. اگر نیاز داشتید از پزشکتان بخواهید که شمارا به مشاور معرفی کند تا درباره احساساتتان صحبت کنید.

فعال بودن:

عده ای دریافتند که فعال بودن می تواند به تصویر بدنیشان کمک کند. چیزهایی که شما می توانید امتحان کنید:

  • پیاده روی و دویدن                   
  • شنا کردن             
  • ورزش              
  • باشگاه ورزشی
  • یوگا و حرکات کششی

کم کم متوجه می شوید که فعال بودن به شما در سازگاری با تغییرات کمک می کند. مثلاً میتواند استرس شما را کاهش دهد و در شما احساس آرامش ایجاد کند. به شما کمک می کنداحساس قوی بودن کنید و احساس کنید روی بدنتان کنترل بیشتری دارید. با پزشکتان درباره راه هایی که می توانید فعال باشید صحبت کنید.

سرگرمی ها و کار داوطلبانه می تواند به شما کمک کند عزت نفس و تصویر بدنی بالایی از خودتان داشته باشید.

شما ممکن است دوست داشته باشید بخوانید، موسیقی گوش دهید، جدول یا پازل حل کنید، وبلاگ بنویسید و... یا در مراسم مذهبی یا خبرنگاری در منطقه ای و مربیگری و... داوطلب شوید. وقتی داوطلبانه در کاری شرکت کنید و کاری را که دوست دارید انجام دهید احساس بهتری نسبت به خودتان خواهید داشت.

تغییر در زندگی جنسی شما:

به دلیل سرطان و درمان های آن ممکن است مشکلاتی در روابط جنسی داشته باشید. وقتی درمان به پایان رسید، شما احساس می کنید که دوست دارید مثل سابق رابطه جنسی داشته باشید، اما خوب این مساله زمان بر است. مشکلات جنسی می تواند اثرات طولانی تری را نسبت به سایر تغییرات داشته باشد. این مهم است که دنبال کمک باشید و بیاموزید چگونه خودتان را با تغییرات سازگار کنید. شما و همسرتان ممکن است نیاز داشته باشید راه های جدید مراقبت از یکدیگر را یادبگیرید. راه ها می تواند شامل: نوازش، بغل کردن، بوسیدن ... باشد.

مشکلات مرتبط با درمان:

علت مشکلات جنسی اغلب تغییر در بدنتان است. بسته به نوع سرطان شما ممکن است مشکلات کوتاه مدت و بلند مدت جنسی را بعد از درمان داشته باشید. این تغییرات نتیجه شیمی درمانی، رادیوتراپی، جراحی یا داروی مشخصی است. گاهی مشکلات هیجانی مثل، اضطراب، افسردگی، نگرانی و استرس می تواند علت مشکلات جنسی باشد.

چه مشکلاتی اتفاق می افتد ؟ رایج ترین نگرانی ها شامل:

نگرانی هایی درباره صمیمیت بعد از درمان: عده ای ممکن است بعد از درمان با تصویر بدنیشان مشکل داشته باشند. حتی فکر کردن درباره اینکه بدون لباس دیده شوند هم استرس آور است. مردم ممکن است نگران این موضوع باشند که رابطه جنسی آسیب زایی خواهند داشت، یا ممکن است ان کار را نتوانند درست انجام دهند، یا احساس کنند خیلی کم جذاب هستند. درد، عدم علاقه، افسردگی یا دارو های سرطانی هم در نیازهای جنسی تاثیر می گذارند.

ممکن است نتوانید مثل قبل رابطه جنسی داشته باشید: بعضی از درمان ها و داروهای سرطان در سیستم جنسی تغییر ایجاد می کند بنابراین زندگی جنسی شما رانیز تغییر می دهد. بعضی از مردان بعد از درمان سرطان پروستات یا بیضه ها ممکن است نتوانند آلت تناسلیشان را تغییر دهند. بعضی درمان ها ارگاسم در مردان را ضعیف می کند یا باعث می شود آب منی نداشته باشند. حداقل مشکلی که می تواند وجود داشته باشد شامل: ناتوانی در انزال یا برگشت آب منی به داخل مثانه است. بعضی از زنان نیز بعد از درمان متوجه می شوند که داشتن رابطه جنسی برای آنها دردآور و بسیار سخت است.

به همسرتان بگویید چه احساسی دارید:

با عشقتان صحبت کنید و احساساتتان را با او در میان بگذارید چرا که نگرانی ها خیلی مهم است.

حتی برای زوج هایی که زمان زیادی با هم زندگی می کردند، خیلی سخت است که همچنان با هم ارتباط داشته باشند. اگر شما رابطه جنسی می خواهید به همسرتان اجازه دهید بداند یا فقط ترجیح می دهید یکدیگر را ببوسید، بغل کنید یا نوازش داشته باشید. همسرتان می ترسد با شما رابطه داشته باشد یا ممکن است نگران باشد که به شما آسیب می زند یا شما از این کار احساس خوبی ندارید.

با همسرتان درباره نگرانی های جنسی که دارید صحبت کنید.  درزمینه صحبت درباره احساسات با همسرتان آزاد باشید و از سرزنش خودتان اجتناب کنید.

راه هایی برای داشتن صمیمیت بیابید:

شما هنوز با وجود سرطان می توانید رابطه ای صمیمی داشته باشید. صمیمیت فقط فیزیکی نیست. اغلب احساسی است. در اینجا راه هایی برای بهبود رابطه صمیمی دراینجا ذکر شده است:

روی صحبت هایتان تمرکز کنید و روابطتان را تجدید کنید.

از زمانهایتان استفاده کنید. تلفن و تلویزیون را خاموش کنید. حتی فردی را پیدا کنید که فرزندتان را برای چند ساعت بگیرد.

در کنار باشید بدون اینکه رابطه فیزیکی داشته باشید. مثلاً ممکن است دوست داشته باشید باهم موسیقی گوش کنید یا با هم پیاده راه بروید.

درمان سرطان یا جراحی بدن بیمار را تغییر می دهد. مناطقی که قبلاً برای لمس کردن مناسب بود الان ممکن است در شما احساس احساس درد و کرخی ایجاد کند. البته بعضی از اینها برطرف می شود و بعضی می ماند.

 

کلمات کلیدی:

رابطه جنسی در سرطان ، تغییر در ظاهر بدن


 منبع:  www.American Cancer Society

مترجم: زهرا دستغیب، کارشناس ارشد روانشناسی


 

 

روانشناسی سرطان

      سایر خدمات:

      

      

      روانشناسی سرطان:

       ارتباط با ما:

        درباره ما

      عضویت در سایت

      عضویت در موسسه

      سفارش کتاب